Super skrywane przepisy Babci

Super skrywane przepisy Babci...

1.

Smalczyk ze skwarkami, cebulą .

Przygotowanie na 20 porcji:

Składniki:

- 1 kg boczku surowego

- kiełbasa swojska 0,5 kg

-  400 g słoniny

- 3 średnie  cebule

- 1 jabłko

- czosnek 3 ząbki

-sól 1 łyżka ( doprawić do smaku)

- pieprz kolorowy 1 szczypta (doprawić do smaku)

- majeranek 1 sztuka

- vegeta lub kucharek 1 łyżka

-maga 1 łyżka

- mleko 4 łyżki

 

  1. Pokrój w drobną kostkę boczek , kiełbasę i słoninę lub zmiel w maszynce do mięsa o grubych otworach, a następnie przełóż do rondla o grubym dnie.
  2. Dadaj mleko i smaż na bardzo małym ogniu, skrapiaj wodą i duś do miękkości skwarków.
  3. Obierz cebule, czosnek i jabłko. Cebule pokrój w kostkę, jabłko zetrzyj na tarce o grubych oczkach, czosnek drobno pokrój lub przeciśnij przez praskę.
  4. Gdy skwarki będą miękkie, dodaj cebulę i czosnek, a następnie zeszklij.
  5. Następnie dodaj jabłko, majeranek, Przyprawy, sól i pieprz do smaku, a następnie wymieszaj i zdejmij z ognia.
  6. Przełóż do garnka kamiennego i odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia.
  7. Kromki chleba smaruj skwarkami, a na wierzchu ułóż plastry kiszonego ogórka.

Pychota.  Smacznego.

 

 

Gołąbki

Gołąbki to jeden ze specjałów kuchni polskiej. Trzeba jednak dojść do wprawy, aby zawsze wychodziły znakomite. Warto przygotować je z różnymi rodzajami kapusty, farszem i sosem. Jaki jest sekret idealnie miękkich gołąbków? Jak zawijać gołąbki? Podpowiadamy!

Doskonały sposób na miękkie gołąbki z różnego rodzaju kapusty

Gołąbki można zawijać na kilka różnych sposobów. Jednym z nich jest oddzielenie liści od kapusty i sparzenie wrzątkiem – należy trzymać je w wodzie tak długo, aż zmiękną. Ta metoda sprawdzi się szczególnie podczas przygotowywania gołąbków z młodej kapusty, ponieważ jej liście są bardziej miękkie i podczas precyzyjnego zawijania nie pękają. Jeżeli wybierzemy kapustę włoską, główka powinna być raczej duża i nie za bardzo zbita.

Istnieje jeszcze inny sposób, który sprawi, że farsz nie wypłynie, a gołąbki nie będą się rozpadały. Wystarczy zagotować wodę z solą w dużym garnku i włożyć do niej całą główkę kapusty włoskiej. Woda powinna całkowicie zakrywać warzywo. Gotowanie zajmuje przeważnie około 20-30 minut, jednak warto sprawdzać co jakiś czas, czy liście zmiękły. Po tym czasie należy oddzielić liście i odkroić zgrubienia, które znajdują się u nasady. Jeżeli mamy już gotowe liście kapusty, warto poznać najlepszy sposób na to, jak zawijać gołąbki.

Jak zawijać gołąbki i nakładać farsz? Garść praktycznych porad

Jak zawinąć gołąbki, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz? Przede wszystkim powinien on być w miarę zbity. Nakładamy go na dole liścia i lekko zwijamy, aby zakryć nadzienie. Następnym krokiem jest zagięcie do środka lewej części liścia, a potem prawej. Pozostałą część liścia zawijamy jak najciaśniej do końca, czyli rolujemy od dołu ku górze. Osoby niewprawione w zawijaniu gołąbków mogą zaopatrzyć się w specjalną maszynkę, która sprawdzi się również w przypadku robienia sajgonek i krokietów. Warto jednak spróbować nauczyć się tej sztuki.

Jeżeli wiemy już, jak zawijać gołąbki, możemy dla odmiany przygotować gołąbki bez zawijania. Wystarczy tylko pokroić kapustę w drobną kostkę, posolić i poczekać, aż puści sok. Kapustę odciskamy z jego nadmiaru, dodajemy ulubiony farsz, mieszamy i formujemy owalne kotlety. Teraz wystarczy tylko podsmażyć z obu stron do zarumienienia.

Gołąbki przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i dusimy około 40 minut. Bulion można później wykorzystać do sosu, którym zalejemy gotowe gołąbki. Niezależnie od tego czy przyrządzamy tradycyjne gołąbki, czy takie bez zawijania, nie należy ich mieszać, a jedynie delikatnie potrząsać garnkiem. Aby uniknąć przypalenia można także wyłożyć dno garnka plastrami słoniny i przykryć liśćmi kapusty.

Jak zawijać gołąbki z różnorodnym farszem?   Najlepsze inspiracje

Na liściu ostudzonej kapusty należy ułożyć odpowiednią ilość farszu. Warto użyć go tyle, aby gołąbki były szczelnie zawinięte w liść – zbyt mała ilość może spowodować rozwijanie się liści.

Gołąbki tradycyjne przygotowuje się z mięsa mielonego, ryżu, cebuli i jajka. Aby stworzyć doskonały sos, wystarczy tylko połączyć bulion z sosem pomidorowym i polać nim gołąbki ułożone w naczyniu żaroodpornym. 

Gołąbki bez zawijania są bardzo proste w przygotowaniu. Kotlety powinny być bardziej zbite, dlatego kapustę należy bardzo drobno poszatkować i wymieszać z mięsem, ugotowanym ryżem, kaszą manną i jajkiem. Następnie trzeba je obtoczyć w mące i usmażyć. Na koniec wystarczy tylko włożyć gołąbki do garnka, zalać sosem stworzonym z bulionu i koncentratu pomidorowego i gotować do miękkości.

Tradycyjnie przygotowujemy gołąbki z młodej kapusty, ponieważ są najbardziej delikatne w smaku i wprost rozpływają się w ustach. Możemy podawać gołąbki z ziemniakami i ulubioną surówką. Jeżeli wiemy już, jak zawinąć gołąbki, możemy je podać jako popisowe danie na wspólny rodzinny obiad!

 

 

Szybki gulasz wołowy z grzybami i kluskami śląskimi

Składniki;

- wołowina bez kości 0,5 kg

- ziemniaki 0,5 kg

- cebula 1 szt

- jajko wiejskie  1 szt

- mąka ziemniaczana 1 łyżka

- masło klarowane 1 łyżka

- świeże liście laurowe 2 szt

- tymianek 3 gałązki

- mąka pszenna 1 łyżka

- pół szklanki  czerwonego wytrawnego wina

- borowiki lub podgrzybki min. 5 sztuk średniej wielkości

- masło 40g

- bulion wołowy 1 łyżka

- posiekana natka pietruszki 1 łyżka

 

Sposób przygotowania:

  1. Kluski śląskie: Ziemniaki obierz, umyj i ugotuj. Następnie przeciśnij je przez praskę i przełóż do miski.
  1. 1 ziemniaków wyjmij i odłóż na bok. Później dodaj mąkę lub skrobię, sól, jajko i wcześniej odłożone ziemniaki.
  2. Delikatnie wymieszaj składniki i zagnieć ciasto. Użyj więcej mąki, jeśli jest taka potrzeba.
  3. Odrywaj kawałki ciasta, formując kulki wielkości orzecha włoskiego. Palcem zrób małe wgłębienie w środku każdej kulki.
  4. Gotowe kluseczki gotuj w osolonej wodzie na wolnym ogniu przez ok. 10 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając.
  5. Wyciągnij kluski z wody i odstaw.
  6. Gulasz wołowy: wołowinę bez kości,  pokrój w paseczki o grubości palca.
  7. Cebulę pokrój w piórka.
  8. Borowiki przekrój wzdłuż na pół. Ponacinaj połówki borowików w kratkę.
  9. W garnku zeszklij cebulę na łyżce masła klarowanego. Dodaj mięso. Podsmażaj na dużym ogniu przez ok. 30 sekund. Podsyp mąką, wymieszaj.
  10. Następnie wlej wino i gotuj aż alkohol odparuje.
  11. Łyżkę bulionu wymieszaj z 250 ml gorącej wody, wlej do garnka z mięsem i dodaj liście laurowe. Wymieszaj i duś na wolnym ogniu przez 20 minut.
  12. W międzyczasie na suchej patelni podsmażaj po kolei grzyby, aż nabiorą ładnego złotego koloru. Pod koniec połącz wszystkie grzyby, dopraw je solą i pieprzem. Dodaj 40 g masła, gałązkę tymianku, wymieszaj i odstaw.
  13. Serwuj kluski śląskie z gulaszem wołowym i grzybami. Posyp natką pietruszki.

 

Smacznego

 

Sosy - jak zrobić - rodzaje:

Grzybowy, pomidorowy, mięsny, musztardowy, czosnkowy… rodzajów sosów jest co niemiara. Często są istotnym składnikiem dań makaronowych, mięsnych albo warzywnych. Trudno sobie wyobrazić spaghetti albo pieczony schab bez dobrego sosu, który doskonale uzupełnia smak tych potraw. W zależności od zastosowania, sosy różnią się od siebie nie tylko smakiem, lecz także konsystencją. Jak zagęścić sos tak, aby nie zmienił smaku i doskonale się prezentował?

Jak zagęścić sos mąką?

Dodanie mąki lub zasmażki do sosu to metoda stosowana od lat przez gospodynie domowe. Aby zagęścić sos mąką, wystarczy do garnuszka wsypać łyżkę mąki i dolać trochę letniej wody. Składniki należy dobrze wymieszać, by nie było grudek. Powstałą zawiesinę wlewamy powoli do garnka z gotującym się sosem. Całość mieszamy przez kilka chwil.

A jak zagęścić sos zasmażką? Dokładnie w ten sam sposób, z tym że najpierw trzeba podsmażyć mąkę. Na patelni roztapiamy łyżkę masła, dodajemy tyle samo mąki pszennej i mieszamy tak długo, aż nabierze rumianego koloru. Gdy nieco przestygnie, dodajemy mąkę do wody, dokładnie mieszamy i rozprowadzamy w garnku z sosem.

Jednym z najbardziej popularnych sosów bazujących na maśle i mące jest sos beszamelowy, stanowiący podstawę wielu dań, np. zapiekanek, ryb, warzyw i makaronów.

Jak zagęścić sos bez mąki?

Jeżeli nie chcemy zagęszczać sosu żadnymi dodatkowymi składnikami, najlepiej zmienić jego konsystencję poprzez redukcję wody. W tym celu przelewamy sos do osobnego garnka i gotujemy tak długo, aż zmniejszy swoją objętość. Gdy sos uzyska odpowiednią gęstość, przekładamy go z powrotem do mięsa. Przy zagęszczaniu poprzez odparowanie należy pamiętać o tym, że smak sosu będzie bardziej intensywny, dlatego należy uważać z dodawaniem ostrych przypraw i soli.

Jak zagęścić sos do spaghetti? Przez miksowanie!

Blendowanie części składników to najlepszy sposób na zagęszczenie – zwłaszcza sosów pomidorowych. Wystarczy zmiksować świeże pomidory na gładki krem, dodać do reszty wywaru, zamieszać i przyprawić do smaku.

Śmietana – idealny zagęszczacz do sosów grzybowych

Niektóre sosy najlepiej smakują z dodatkiem gęstej śmietany. Tak jest w przypadku świeżych grzybów leśnych, których charakterystyczny smak idealnie komponuje się z kwaskowością śmietany. Jak zagęścić sos grzybowy? Do garnuszka wlewamy kilka łyżek powstałego przy smażeniu grzybów i cebuli sosu. Następnie dodajemy łyżkę śmietany, łączymy, przelewamy na patelnię i mieszamy, dopóki śmietana nie połączy się z resztą składników.

Jak zagęścić sos na zimno?

Sosy, które spożywamy na zimno, np. sos czosnkowy, często są przygotowywane na bazie jogurtu. Jeśli nie chcemy, aby taki sos był zbyt rzadki, koniecznie wybierzmy odpowiednio gęsty jogurt. Konsystencję sosu do spożywania na zimno można zwiększyć również przez dodanie niewielkiej ilości majonezu.

Gotowe sosy – szybki sposób na gęste danie

Jeśli chcemy szybko przygotować gęsty sos, warto wykorzystać gotowe sosy winiary dostępne w torebkach lub słoiczkach. Postępując zgodnie z instrukcją, już w krótkim czasie otrzymamy pyszne gotowe sosy do makaronu, mięsa czy ryżu.

Siemię lniane – zdrowy sposób na zagęszczenie dania

Len od wieków znany jest ze swojego dobroczynnego wpływu na ludzki organizm. Chroni ściany żołądka przed wrzodami, wpływa na obniżenie cholesterolu, wspomaga odchudzanie. Sos można zagęścić zmielonymi nasionami lnu dokładnie w takim sam sposób, jak mąką, ale należy pamiętać, by nie dodać go za dużo, ponieważ może zmienić konsystencję sosu na podobną do kisielu.

Jest wiele sposobów na skuteczne zagęszczenie sosu. Wybierając metodę, warto wcześniej sprawdzić, czy jest ona najlepsza dla konkretnego rodzaju potrawy. Dobrze dobrany składnik nie tylko zagęści sos, lecz także podkreśli smak całego dania.

Smacznego