O Polskich wędlinach

O polskich wędlinach

Wędlinywyroby mięsne] – przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego w naturalnej lub sztucznej osłonce. Wędzonkami są przetwory mięsne wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego (szynkabaleronboczekpolędwica).

W produkcji wędlin stosuje się naturalne oraz sztuczne dodatki uszlachetniające.

Wędliny i wędzonki dzielą się na:

  • trwałe, które mogą być przechowywane do 6 miesięcy: wędzonki mocno wędzone, suche kiełbasy, kiełbasy surowe „typu salami”;
  • półtrwałe (średnio rozdrobione), przechowywane do 1 miesiąca w temperaturze 4-6 °C: wędzonki słabo wędzone;
  • nietrwałe (drobno rozdrobnione), przechowywane w temperaturze 6 °C do kilku dni, zawartość wody może dochodzić w nich do 45%: parówki, wyroby wysoko wydajne.

Do wyrobów wędlin stosuje się odpowiednie surowce: mięso wieprzowemięso wołowe, drobiowe z kurczaka czy indyka, przyprawydodatki funkcjonalne, w tym białko sojowekaragenbłonniki i mieszanki peklujące.

Najpierw przeprowadza się peklowanie, następnie rozdrabnianie mięsa w wilku i kutrze, potem mieszanie wędlin: napełnianie osłonekosadzanie i wędzenie. Później następuje obróbka termiczna: tyndalizacjapasteryzacja i sterylizacja, po nim ma miejsce obróbka termiczna z udziałem tłuszczu: smażenieduszenie oraz blanszowanie; na końcu konfekcjonowanie.

Do wyrobu wędlin mięso rozdrobnione na wilku oraz farsz z kutra jest łączony w mieszałce. Podczas mieszania uzyskuje się masę mięsną, jednolitą pod względem spójności, koloru, smaku. Wędliny bez farszu z kutra przygotowywane są wyłączne na mieszałce. Łączą się tu mięso rozdrobnione na wilku, przyprawy oraz wodę.

Świeże mięso odpowiednio upieczone, uwędzone i przyprawione zamienia się w smaczną, aromatyczną wędlinę. Polska może się zaś poszczycić jednym z najlepszych towarów eksportowych - kiełbasą swojską.

Mimo rozwoju technologii tradycyjne metody nie tylko nie odeszły do lamusa ale świadomi konsumenci wracają do polskich tradycyjnych wędlin, rezygnują z marketowych naszpikowanych chemią mięs i wędlin.

Marketowa moda na tzw . ”promocje” na szczęście, dla zdrowia Polaków mija.

Klienci sami doświadczyli, że schab b/k po  9.99zł/kg, kiełbasy na grilla po 8 zł/kg, parówki po 7.99zł/kg to jawne naciąganie, oszustwo i chemiczna bomba zdrowotna z opóźnionym zapłonem…

Jak mówi jeden z naszych długoletnich Klientów: „nie zapłacisz w sklepie mięsnym to zapłacisz u doktora i w aptece”….

W swojej ofercie posiadamy różne rodzaje , gatunki , mięs i wędlin aby każdy Klient, który mógł zakupić towar jaki mu smakuje ale i na jaki jest go stać.  Natomiast nigdy nie wprowadzamy do sprzedaży takich wyżej wymienionych mięs czy wędlin, które normalnie powinny kosztować ok. 15 zł/kg a tu nagle kosztują w tzw.” promocji weekendowej” 8 czy 9 zł/kg….  Ogromna większość naszego Zespołu, posiada ok. 20 letnie doświadczenie w branży mięsnej i doskonale wiemy co w takich pseudo mięsach i pseudo wędlinach się znajduje… 

W naszych sklepach kupią Państwo wybrane, wyselekcjonowane wyroby z najlepszych Podkarpackich i Małopolskich zakładów mięsnych.

To, ze nie jesteśmy sklepem firmowym, oznacza, że możemy wybrać z różnych zakładów te wyroby które są najlepsze, mają wyszukany smak, mają korzystną cenę. To jest nasz duży atut.

 

Zapraszamy na zakupy do naszych sklepów stacjonarnych oraz do robienia zakupów w naszym sklepie internetowym : mies-esklep.pl

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx