O Polskich wędlinach
O polskich wędlinach
Wędliny, wyroby mięsne] – przetwory mięsne z surowca rozdrobnionego w naturalnej lub sztucznej osłonce. Wędzonkami są przetwory mięsne wykonane z jednego kawałka mięsa peklowanego (szynka, baleron, boczek, polędwica).
W produkcji wędlin stosuje się naturalne oraz sztuczne dodatki uszlachetniające.
Wędliny i wędzonki dzielą się na:
- trwałe, które mogą być przechowywane do 6 miesięcy: wędzonki mocno wędzone, suche kiełbasy, kiełbasy surowe „typu salami”;
- półtrwałe (średnio rozdrobione), przechowywane do 1 miesiąca w temperaturze 4-6 °C: wędzonki słabo wędzone;
- nietrwałe (drobno rozdrobnione), przechowywane w temperaturze 6 °C do kilku dni, zawartość wody może dochodzić w nich do 45%: parówki, wyroby wysoko wydajne.
Do wyrobów wędlin stosuje się odpowiednie surowce: mięso wieprzowe, mięso wołowe, drobiowe z kurczaka czy indyka, przyprawy, dodatki funkcjonalne, w tym białko sojowe, karagen, błonniki i mieszanki peklujące.
Najpierw przeprowadza się peklowanie, następnie rozdrabnianie mięsa w wilku i kutrze, potem mieszanie wędlin: napełnianie osłonek, osadzanie i wędzenie. Później następuje obróbka termiczna: tyndalizacja, pasteryzacja i sterylizacja, po nim ma miejsce obróbka termiczna z udziałem tłuszczu: smażenie, duszenie oraz blanszowanie; na końcu konfekcjonowanie.
Do wyrobu wędlin mięso rozdrobnione na wilku oraz farsz z kutra jest łączony w mieszałce. Podczas mieszania uzyskuje się masę mięsną, jednolitą pod względem spójności, koloru, smaku. Wędliny bez farszu z kutra przygotowywane są wyłączne na mieszałce. Łączą się tu mięso rozdrobnione na wilku, przyprawy oraz wodę.
Świeże mięso odpowiednio upieczone, uwędzone i przyprawione zamienia się w smaczną, aromatyczną wędlinę. Polska może się zaś poszczycić jednym z najlepszych towarów eksportowych - kiełbasą swojską.
Mimo rozwoju technologii tradycyjne metody nie tylko nie odeszły do lamusa ale świadomi konsumenci wracają do polskich tradycyjnych wędlin, rezygnują z marketowych naszpikowanych chemią mięs i wędlin.
Marketowa moda na tzw . ”promocje” na szczęście, dla zdrowia Polaków mija.
Klienci sami doświadczyli, że schab b/k po 9.99zł/kg, kiełbasy na grilla po 8 zł/kg, parówki po 7.99zł/kg to jawne naciąganie, oszustwo i chemiczna bomba zdrowotna z opóźnionym zapłonem…
Jak mówi jeden z naszych długoletnich Klientów: „nie zapłacisz w sklepie mięsnym to zapłacisz u doktora i w aptece”….
W swojej ofercie posiadamy różne rodzaje , gatunki , mięs i wędlin aby każdy Klient, który mógł zakupić towar jaki mu smakuje ale i na jaki jest go stać. Natomiast nigdy nie wprowadzamy do sprzedaży takich wyżej wymienionych mięs czy wędlin, które normalnie powinny kosztować ok. 15 zł/kg a tu nagle kosztują w tzw.” promocji weekendowej” 8 czy 9 zł/kg…. Ogromna większość naszego Zespołu, posiada ok. 20 letnie doświadczenie w branży mięsnej i doskonale wiemy co w takich pseudo mięsach i pseudo wędlinach się znajduje…
W naszych sklepach kupią Państwo wybrane, wyselekcjonowane wyroby z najlepszych Podkarpackich i Małopolskich zakładów mięsnych.
To, ze nie jesteśmy sklepem firmowym, oznacza, że możemy wybrać z różnych zakładów te wyroby które są najlepsze, mają wyszukany smak, mają korzystną cenę. To jest nasz duży atut.
Zapraszamy na zakupy do naszych sklepów stacjonarnych oraz do robienia zakupów w naszym sklepie internetowym : mies-esklep.pl
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx