Mięso z kurczaka - poczytaj
Mięso z kurczaka - poczytaj
Drób to coraz popularniejsze w Polsce mięso, zdobywające uznanie m.in. swoimi zdrowotnymi właściwościami oraz wysoką wartością odżywczą. Do drobiu zalicza się między innymi kury, gęsi, indyki, kaczki, gołębie, perlice i strusie. Mięso drobiowe posiada korzystny skład aminokwasów, łatwo przyswajalne tłuszcze, większą ilość witamin i karotenów, stosunkowo niską kaloryczność oraz bogate złoże kwasu pantotenowego. Z tego powodu drób zaleca się niemowlętom i młodszym dzieciom, rekonwalescentom, osobom starszym, a także – ze względu na wysoki poziom białek – sportowcom.
Główne zalety mięsa drobiowego to wysoki poziom pełnowartościowego białka (ponad 20%), które jest łatwo przyswajalne przez organizm. Mało tłuszczu (do ok. 10%), więc niska wartość energetyczna oraz koncentracja tłuszczu pod skórą, co ułatwia jego oddzielenie. Duża ilość kwasów tłuszczowych nienasyconych, niska temperatura topienia tłuszczu. Wysoka zawartość cynku, magnezu, potasu i witamin z grupy B. Drób posiada także najwyższy obok cielęciny poziom witaminy PP (niacyny).
W asortymencie sklepu znajduje się cała gama mięs drobiowych od sprawdzonych dostawców.
Mięso drobiowe wyróżnia się także szybkością i łatwością przyrządzania. Doskonale łączy się z różnego rodzaju smakami i kuchniami. Zapraszamy do działu ‘Mięso drobiowe’, gdzie w opisach poszczególnych części mięsa będzie można poczytać o ich właściwościach i przeznaczeniu kulinarnym.
Wartości odżywcze przykładowych dań z drobiu
100 g mięsa kurczaka zawiera:
Kalorie: 119 kcal
Białko: 21,4 g
Tłuszcz: 3,1 g
Cholesterol: 80 mg
100 g of mięsa indyka zawiera:
Kalorie: 119 kcal
Białko: 21,8 g
Tłuszcz: 2,9 g
Cholesterol: 65 mg
Smacznego
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx