Przepisy kulinarne - Potrawy z Indyka

Nasze Przepisy dla naszych Klientów   

 

 BITKI Z INDYKA

 

SKŁADNIKI

  • 1 kg piersi z indyka + 1 średnie podudzie z indyka (opcjonalnie)
  • 3 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka czerwona
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego (dla koloru)
  • 0,5 litra bulionu mięsno-warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • około 100 g masła

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

Masz ochotę na tradycyjne danie w nowoczesnym wydaniu? Sprawdź nasz szybki i prosty przepis na doskonałe bitki z indyka. Mają znacznie mniej kalorii niż te tradycyjne, a ich smak i zachwyca.

Bitki to pyszne danie, popularne w wielu polskich domach. Spowodowane jest to z pewnością jego wyjątkowym smakiem oraz łatwością przygotowania. Jest to bowiem potrawa jednogarnkowa. Aromatyczny sos i niezwykle miękkie mięso sprawia, że doskonałym dodatkiem do niej są kluski śląskie lub ziemniaki. Większość osób kojarzy z pewnością to danie z wieprzowiną lub wołowiną. W takiej postaci jest najpopularniejsze. Jednak każdy zwolennik drobiu z pewnością ucieszy się, że równie smaczne mogą być bitki z indyka. 

To doskonały sposób na modyfikację tradycyjnej kuchni. Wykorzystanie mięsa indyczego sprawia, że potrawa jest delikatna, a jednocześnie wyrazista w smaku, dzięki dobraniu właściwych przypraw i odpowiednim sposobie przygotowania. W naszym przepisie postawiliśmy przede wszystkim na dodatki, które dodadzą charakteru całej kompozycji. Przede wszystkim warto podkreślić, że indyk jest mięsem, które nie odda daniu koloru, jaki zyskujemy przy wołowinie, dlatego wykorzystamy składniki, które wzmocnią nie tylko doznania smakowe, ale i wizualne. 

Bitki z indyka to świetny sposób na obiad dla całej rodziny. Drób jest zazwyczaj lubiany nawet przez maluchy. Gwarantujemy, że zaserwowanie tego dania sprawi, że naczynie już po kilku minutach będzie puste. 

  1. Mięso myjemy bardzo dokładnie zimną wodą. Następnie osuszamy je delikatnie za pomocą ręcznika papierowego. Jeśli kupiliśmy całe piersi, należy podzielić je na plastry o grubości około 2 centymetrów. Jeśli jednak zaopatrzyliśmy się w gotowe sznycle, od razu możemy przystąpić do rozklepania mięsa. Pamiętajmy, aby porcje nie były zbyt cienkie. Właściwy kotlet powinien mieć grubość nie mniejszą niż 0,5 cm. Kolejnym krokiem jest przyprawienie mięsa. Z każdej strony obsypujemy je solą oraz pieprzem, dokładnie nacieramy połową ząbka czosnku. Odstawiamy na około 5 minut, aby indyk ”złapał” smak. Jeśli chcemy, by nasz sos był gęsty bez redukowania, przed smażeniem możemy opcjonalnie obtoczyć indyka w niewielkiej ilości mąki. 
  2. Na dużej patelni umieszczamy 50 gramów masła oraz pół ząbka czosnku, który wyciągamy od razu po roztopieniu tłuszczu. Dzięki temu masło zyska wyrazisty, czosnkowy smak. Każdy sznycel obsmażamy z dwóch stron po około 1 minucie. Ważne, aby mięso jedynie lekko zarumieniło się, a nie całkowicie usmażyło. Udko z indyka natomiast pozostawiamy na patelni przez 5 do 8 minut. Możemy pominąć ten składnik, lecz dzięki niemu sos będzie bardziej wyrazisty i ”mięsny”. 
  3. Kroimy cebulę, paprykę czerwoną oraz czosnek w drobną kostkę. Bitki z indyka najlepiej jest przygotowywać w brytfannie lub dużym garnku. W naczyniu przez nas wybranym roztapiamy 50 gramów masła na niewielkim ogniu i wrzucamy cebulę oraz paprykę. Po około 3 minutach dodajemy także czosnek oraz paprykę słodką i ostrą. 
  4. Do podsmażonych w brytfannie składników dodajemy zarumienione sznycle oraz podudzie. Całość zalewamy bulionem i dodajemy ziele angielskie, liście laurowe oraz przecier pomidorowy. Przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu.
  5. Danie dusimy pod przykrywką przez około 30 minut, aż mięso będzie miękkie. Na następne 10 minut odkrywamy naczynie i gotujemy na bardzo wolnym ogniu. Dzięki temu sos zredukuje się i będzie bardziej gęsty. Możemy pominąć ten krok, jeśli wcześniej obtoczyliśmy sznycle w mące. 

Jeśli chcemy, aby sos był bardziej kremowy, możemy dodać do niego 2 łyżki śmietany 18% lub kremówki. Gotowe bitki z indyka świetnie smakują podane z ziemniakami, kaszą lub kluskami śląskimi. Smacznego!

 

SZNYCEL Z INDYKA NA SŁODKO Z BRĄZOWYM RYŻEM

Drób niezmiennie od wieków króluje na polskich stołach. Indyk, zaraz po kurczaku, jest w czołówce najczęściej spożywanych mięs. Soczysty filet z indyka można przyrządzić na wiele sposobów w niezliczonych wersjach smakowych od pikantnych, poprzez ziołowe, na ekstrawaganckich daniach wzbogaconych owocami i wymyślnych sałatkach kończąc. Sznycel z indyka na słodko podany z brązowym ryżem i marchewką to danie wykwintne, kierowane szczególnie dla smakoszy nieszablonowej kuchni. Całość dania zachwyci sympatyków racjonalnego odżywiania, ponieważ jedna porcja zawiera tylko 400 kcal.    

Sposób przygotowania: 45 minut

SKŁADNIKI

  • sznycel z indyka - 4 sztuki (każda po 100 g)
  • jabłko - 2 sztuki
  • olej rzepakowy - 4 łyżeczki
  • cebula - 1 sztuka
  • miód - 2 łyżeczki
  • przyprawy: sól i pieprz
  • ryż brązowy - 2 woreczki
  • sok z cytryny

SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA

  1. Sznycle z indyka lekko rozbić i podsmażyć na oleju z dwóch stron na złoty kolor.
  2. Mięso wyjąć, a na patelnię dodać pokrojoną cebulę, obrane i pokrojone w cząstki jabłka i miód. Podsmażyć do miękkości.
  3. Dodać na patelnię usmażone wcześniej sznycle, wymieszać, poddusić razem chwilę, następnie odstawić z ognia i przykryć dla zachowania temperatury.
  4. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu.
  5. Przełożyć na talerz mięso z dodatkami oraz ugotowany ryż (pół woreczka na osobę).

Smacznego

 

FILET Z INDYKA DUSZONY W SOSIE WŁASNYM

Filet z indyka w sosie to klasyka tradycyjnej kuchni. To łatwe i sycące danie dla osób ceniących sobie brak konieczności spędzania w kuchni całego popołudnia w celu przygotowania obiadu. Filet z indyka duszony w taki sposób doskonale będzie smakował z ugotowanymi ziemniakami.

 

Sposób przygotowania: 60 minut

SKŁADNIKI

  • podwójna pierś z indyka
  • czosnek - 2 ząbki
  • olej - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz oraz po 1 łyżeczce słodkiej papryki, cynamonu i kurkumy

SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA

  1. Pierś z indyka umyć, osuszyć, pokroić w plasterki przełożyć do szklanej misy.
  2. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
  3. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso z marynatą i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
  4. Podlać mięso nieco wodą i dusić do miękkości mięsa. Jeśli będzie przywierać, można podlewać w międzyczasie wodą.
  5. Do miseczki wlać 1/4 szklanki zimnej wody, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać. Następnie Dolać do miseczki odrobinę sosu z patelni i całość wlać do miękkiego już mięsa.
  6. Mięso z sosem wymieszać i poczekać aż zgęstnieje.
  7. Posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego

 

KLOPSIKI MIELONE Z INDYKA Z PIECZARKAMI

Klopsiki mielone z indyka to odpowiednia propozycja na obiad dla całej rodziny. Ich przyrządzanie nie jest skomplikowane i nie zabiera wiele czasu, dlatego z powodzeniem każdy może się pokusić o ich przygotowanie. Dodatek pieczarek sprawia, że smak klopsików jest oryginalny i delikatny, danie nadaje się zarówno na obiad jak i na ciepłą kolację.

 

SKŁADNIKI

  • mielone mięso z indyka – 500 g,
  • cebula – 1 sztuka,
  • pieczarki – 150 g,
  • oliwa – 1 łyżka,
  • masło klarowane – 1 łyżka,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • tymianek – 1 łyżeczka,
  • natka pietruszki – 2 gałązki,
  • sól – pół łyżeczki,
  • pieprz świeżo zmielony – 1/3 łyżeczki,
  • buła tarta,
  •  

PL

Przepisy / Klopsiki mielone z indyka z pieczarkami

KLOPSIKI MIELONE Z INDYKA Z PIECZARKAMI

KLOPSIKI MIELONE Z INDYKA Z PIECZARKAMI

Klopsiki mielone z indyka to odpowiednia propozycja na obiad dla całej rodziny. Ich przyrządzanie nie jest skomplikowane i nie zabiera wiele czasu, dlatego z powodzeniem każdy może się pokusić o ich przygotowanie. Dodatek pieczarek sprawia, że smak klopsików jest oryginalny i delikatny, danie nadaje się zarówno na obiad jak i na ciepłą kolację.

Sposób przygotowania:

SKŁADNIKI

  • mielone mięso z indyka – 500 g,
  • cebula – 1 sztuka,
  • pieczarki – 150 g,
  • oliwa – 1 łyżka,
  • masło klarowane – 1 łyżka,
  • czosnek – 1 ząbek,
  • tymianek – 1 łyżeczka,
  • natka pietruszki – 2 gałązki,
  • sól – pół łyżeczki,
  • pieprz świeżo zmielony – 1/3 łyżeczki,
  • buła tarta,
  •  

SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA

  1. Cebulę należy pokroić w kostkę, pieczarki dokładnie umyć i pokroić w cienkie plasterki.
  2. Na patelnię wlać łyżkę oliwy, dodać masło klarowane. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje dodać cebulę i pieczarki i smażyć przez 5 minut.
  3. Na patelnię dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną natkę pietruszki i tymianek.
  4. Zmielone mięso z indyka umieścić w misce, dodać cebulę z pieczarkami oraz przyprawy: pieprz i sól, a także bułkę tartą i jajka. Wszystko dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
  5. Piekarnik nagrzać do 150 st. Następnie uformować z uzyskanej mięsnej masy niezbyt grube kulki. Obtoczyć je w bułce tartej i wkładać na rozgrzaną patelnię.
  6. Smażyć 3 minuty z każdej strony, aż do zarumieniania. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika. Mięso piec przez kwadrans. Dzięki temu nasze klopsiki będą w środku miękkie i soczyste.

Klopsiki mielone z indyka i pieczarek to ciekawe danie na obiad czy kolację. Z pewnością zasmakują każdemu. Jeżeli po obiedzie zostanie kilka klopsików z powodzeniem można je następnego dnia odgrzać np. na patelni. Jest to bardzo szybka potrawa, którą z powodzeniem może przygotować każdy. Ciekawym rozwiązaniem jest także pominięcie pieczarek i użycie większej ilości mięsa. Do masy można dodać również gotowaną marchew i sos sojowy.

Smacznego

 

KOTLETY MIELONE Z INDYKA Z PIETRUSZKĄ – CZYLI ODCHUDZONA WERSJA KOTLETÓW MIELONYCH

Kotlety mielone z mięsa wieprzowego to jedno z popularnych dań obiadowych polskiej kuchni.  Zamieniając mięso wieprzowe na indycze wprowadzisz różnorodność do znanej potrawy. Przekonaj się, jak dobrze smakuje znana potrawa z dodatkiem aromatycznej pietruszki!

 

Sposób przygotowania:

SKŁADNIKI

  • około 0,7 kg mielonego mięsa z piersi indyka,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki,
  • jajko,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • około 150 g bułki tartej,
  • około 150 g masła,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz do smaku

SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA

  1. Przełóż mielone mięso z piersi indyka do miski.
  2. Obierz cebulę i czosnek. Posiekaj je drobno i dodaj do zmielonego mięsa.
  3. Umyj i posiekaj natkę pietruszki. Dodaj ją do mięsa.
  4. Do przygotowanych już składników dodaj całe jajo, mąkę ziemniaczaną i przyprawy. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  5. Formuj kotleciki i obtaczaj je w bułce tartej według własnych preferencji. Aby były bardziej soczyste staraj się nie zgniatać ich zbyt mocno.
  6. Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem masła i smaż kotlety do zarumienienia. Odsącz je z tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Kotlety mielone z indyka sprawdzą się w zestawieniu z ziemniakami, kaszą lub ryżem i ulubioną surówką. Można podawać je także z dowolnym sosem. Kotleciki wybornie smakują na ciepło, dlatego warto podawać je od razu po usmażeniu. Wielbiciele amerykańskich hamburgerów mogą również wypróbować je w połączeniu z bułką, serem i warzywnymi dodatkami.

Smacznego

 

DOMOWA PIECZEŃ Z INDYKA NA KANAPKI

Pieczeń z indyka wybornie sprawdzi się w roli wędliny na kanapki. Można przyrządzić ją w prosty sposób, mając pewność, że nasza „wędlina” będzie zawierała wyłącznie wybrane przez nas składniki. Oczywiście pieczeń z indyka można podawać również na ciepło.

Sposób przygotowania: 90 minut

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg piersi z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • łyżeczka tymianku
  • łyżeczka papryki czerwonej
  • łyżka miodu
  • pół łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka masła do wysmarowania naczynia żaroodpornego
  • Wszystkie składniki marynaty połączyć ze sobą. Mięso związać sznurkiem, aby nadać mu atrakcyjny kształt.
  • Mięso z indyka umieścić w czystej misce, dokładnie natrzeć marynatą, a następnie przykryć folią i umieścić w lodówce na co najmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Należy pamiętać o tym, aby wyjąć je z lodówki na godzinę przed pieczeniem.
  • Piekarnik powinien być rozgrzany do 180ºC. Spód żaroodpornego naczynia nasmarować masłem. Mięso ułożyć w naczyniu i piec przez około 90 minut (pół godziny na każde pół kilograma mięsa). Na ostatnie 20 minut pieczenia należy zdjąć pokrywkę, a mięso podlewać powstałym sosem.
  • Gotowe mięso wyjąć z piekarnika i dokładnie ostudzić, a następnie ściągnąć sznurek i pokroić w plasterki. W celu uzyskania precyzyjnych i cieniutkich plastrów odpowiednich na kanapki, najpierw trzeba włożyć pieczeń do lodówki, a dopiero później ją pokroić.

Pieczeń z indyka można serwować zarówno na śniadanie, jak i na kolację. Jeśli wiesz, że nie zdołasz zjeść całej porcji przyrządzonego mięsa, podziel je na kawałki i zamroź je, zachowując na później.

 

GULASZ Z INDYKA Z PAPRYKĄ

Gulasz w ogólnej świadomości wciąż pozostaje domeną wołowiny lub wieprzowiny. Sprawdzone przepisy na gulasz, zarówno łagodny jak i na ostro, od zawsze pobudzają nasze kubki smakowe. Co jednak jeśli nie jesteśmy fanami wołowiny lub wieprzowiny? Mięso z indyka jest znakomitą alternatywą dla czerwonego mięsa, a w towarzystwie odpowiednio dobranych warzyw i przypraw z pewnością pozostanie na waszych stołach na długie lata. Poniższy przepis to prosty i sprawdzony sposób na przepyszny gulasz z indyka w akompaniamencie papryki.

 

SKŁADNIKI

  • 40 dag mięsa z uda indyka,
  • cebula,
  • 2 czerwone papryki,
  • marchewka,
  • łyżka przecieru pomidorowego,
  • 2 łyżki oleju,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • liść laurowy (wedle uznania).

SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA

  1. Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w cienkie półplasterki.
  2. Obierz marchewkę i pokrój na drobne talarki.
  3. Mięso z indyka pokrój na małe kawałki i podsmaż je na gorącym oleju. Tak obsmażone kawałki przełóż do garnka.
  4. Na pozostały tłuszcz wrzuć cebulę, a po zeszkleniu dodaj do mięsa.
  5. Włóż do rondla marchewkę, łyżkę przecieru pomidorowego, ziele angielskie i 2 łyżeczki słodkiej papryki.
  6. Całość przypraw solą, pieprzem do smaku.
  7. Jeśli lubisz, dodaj liść laurowy.
  8. Całość zalej szklanką wody.
  9. Duś przez 50-60 minut na małym ogniu.
  10. Pokrój paprykę w dużą kostkę.
  11. W połowie duszenia dodaj paprykę do gulaszu.
  12. Gotowe!

Jak podawać?

Gulasz z indyka jest klasyczną potrawą, którą możemy spożywać z przeróżnymi dodatkami.  Odpowiednim wyborem będzie kasza gryczana, ale warto poeksperymentować z plackami ziemniaczanymi, kopytkami czy ryżem. Również świetnie nadadzą się pieczone ziemniaki i zwykłe puree. Oprócz głównego dodatku zaleca się spożywanie ze słodkimi surówkami np.: surówką z marchwi i jabłek lub buraczkami. Gulasz z indyka z papryką jest na tyle uniwersalnym daniem, że zasmakuje w każdej konfiguracji. Nie martw się zatem o poprawne dobranie dodatków.

 

FILET Z INDYKA DUSZONY W SOSIE WŁASNYM

Filet z indyka w sosie to klasyka tradycyjnej kuchni. To łatwe i sycące danie dla osób ceniących sobie brak konieczności spędzania w kuchni całego popołudnia w celu przygotowania obiadu. Filet z indyka duszony w taki sposób doskonale będzie smakował z ugotowanymi ziemniakami.

 

Sposób przygotowania: 60 minut

SKŁADNIKI

  • podwójna pierś z indyka
  • czosnek - 2 ząbki
  • olej - 2 łyżki
  • mąka - 2 łyżki
  • przyprawy: sól, pieprz oraz po 1 łyżeczce słodkiej papryki, cynamonu i kurkumy

SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA

  1. Pierś z indyka umyć, osuszyć, pokroić w plasterki przełożyć do szklanej misy.
  2. Do mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pozostałe przyprawy, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na godzinę.
  3. Na patelni rozgrzać olej, przełożyć mięso z marynatą i podsmażyć z obu stron na złoty kolor.
  4. Podlać mięso nieco wodą i dusić do miękkości mięsa. Jeśli będzie przywierać, można podlewać w międzyczasie wodą.
  5. Do miseczki wlać 1/4 szklanki zimnej wody, dodać mąkę i dokładnie rozmieszać. Następnie Dolać do miseczki odrobinę sosu z patelni i całość wlać do miękkiego już mięsa.
  6. Mięso z sosem wymieszać i poczekać aż zgęstnieje.
  7. Posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego

 

 

WIELOBARWNA SAŁATKA Z OCTEM BALSAMICZNYM

Ocet balsamiczny to produkt uzyskiwany z zagęszczonego moszczu winogronowego. Płyn ten jest gotowany do czasu, aż zbrązowieje i zredukuje swoją objętość do 1/3 całości. Produkcja octu balsamicznego wymaga zatem czasu i jest bardzo złożona, a tradycyjny produkt powinien mieć co najmniej 12, a nawet 25 lat.

 

SKŁADNIKI

  • 2 garści szpinaku (alternatywnie mieszanka sałat),
  • jeden ogórek,
  • jedna cebula czerwona,
  • jedno awokado,
  • sześć pomidorów koktajlowych,
  • jedna puszka ciecierzycy,
  • jedna łyżeczka octu balsamicznego,
  • jedna limonka,
  • jedna łyżka brązowego cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 200 g pieczonej piersi z indyka.

PL

Przepisy / Wielobarwna sałatka z octem balsamicznym

WIELOBARWNA SAŁATKA Z OCTEM BALSAMICZNYM

WIELOBARWNA SAŁATKA Z OCTEM BALSAMICZNYM

Ocet balsamiczny to produkt uzyskiwany z zagęszczonego moszczu winogronowego. Płyn ten jest gotowany do czasu, aż zbrązowieje i zredukuje swoją objętość do 1/3 całości. Produkcja octu balsamicznego wymaga zatem czasu i jest bardzo złożona, a tradycyjny produkt powinien mieć co najmniej 12, a nawet 25 lat.

Sposób przygotowania: 15 minut

SKŁADNIKI

  • 2 garści szpinaku (alternatywnie mieszanka sałat),
  • jeden ogórek,
  • jedna cebula czerwona,
  • jedno awokado,
  • sześć pomidorów koktajlowych,
  • jedna puszka ciecierzycy,
  • jedna łyżeczka octu balsamicznego,
  • jedna limonka,
  • jedna łyżka brązowego cukru,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 200 g pieczonej piersi z indyka.

SPOSÓB
PRZYGOTOWANIA

  1. Liście szpinaku dokładnie umyć, osuszyć i wrzucić do miski. Alternatywnie użyć mieszanki sałat.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę.
  3. Pomidory umyć, osuszyć i pokroić na połówki.
  4. Ogórki i awokado umyć, obrać i pokroić w półplasterki.
  5. Ciecierzycę odsączyć na sitku i przepłukać zimną wodą. Odstawić do obcieknięcia.
  6. Wszystkie pokrojone warzywa przełożyć do dużej miski. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszać.
  7. Pieczoną pierś z indyka pokroić na cienkie plasterki i wrzucić do miski.
  8. Przygotować sos sałatkowy z wyciśniętego soku z limonki, octu balsamicznego oraz brązowego cukru. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  9. Warzywa polać sosem, delikatnie przemieszać i podawać.

Ocet balsamiczny to wspaniały dodatek nie tylko do różnorodnych warzyw, ale także do owoców, takich jak ananas czy gruszki. Doskonale komponuje się również z drobiowym i czerwonym i mięsem, rybami, serami i lodami. Ponieważ jest niezwykle wyrazisty, należy bardzo uważać, aby nie dodać go zbyt wiele, gdyż może całkowicie zdominować smak potrawy. Ocet balsamiczny nie musi być spożywany wyłącznie na zimno. Można bez obaw polewać nim dania gotowane, smażone czy też grillowane. Dodatkowo, pozwala na bardzo łatwe dekorowanie potraw i nadaje im apetycznego wyglądu.

Smacznego

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx