Mięso Indycze - poczytaj

O mięsie indyczym- poczytaj, warto

 

Mięso z indyka jest idealne nie tylko dla osób trzymających dietę, sportowców czy ludzi starszych. Jest na tyle delikatne, że podaje się je małym dzieciom jako jedno z pierwszych mięs[1]. I słusznie! Indyk może znajdować się w diecie każdego człowieka, bez względu na jego wiek.

W Polsce mięso indyka cieszy się dużą popularnością. Ma niewątpliwą przewagę w walorach smakowych i zdrowotnych nad mięsem czerwonym. Bywa cenione przez osoby cierpiące na alergie pokarmowe oraz będące na diecie niskokalorycznej. Ma dużą zawartość łatwo przyswajalnego białka.

Mięso indycze ma pewną interesującą cechę, która nie jest powszechnie znana w gastronomii – jest to mięso, którego elementy mają różny smak: od delikatnego i neutralnego po bardziej charakterystyczny i wyrazisty. Indyk może przyjąć każdy smak i zapach w zależności od różnych dodatków, z jakimi będzie podany. To m.in. właśnie dlatego mięso indycze jest wyjątkowe i doceniane od lat!

Czym charakteryzuje się mięso indycze? 

  • Mięso indycze ma wysoką zawartość białka. Białko przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz pomaga w utrzymaniu zdrowych kości. 
  • Pierś z indyka ma niską zawartość tłuszczów nasyconych. Ograniczenie spożywania nasyconych kwasów tłuszczowych pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. 
  • Indyk jest źródłem witaminy D, która bierze udział w procesie podziału komórek. Pomaga ona również w prawidłowym wchłanianiu wapnia i fosforu, a także w utrzymaniu odpowiedniego poziomu wapnia we krwi, zdrowych kości i zębów oraz funkcjonowaniu mięśni. Dodatkowo wspiera właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego.
  • Udo z indyka jest źródłem cynku, który bierze udział w procesie podziału komórek. Cynk pomaga w prawidłowej syntezie białka, DNA, utrzymaniu funkcji poznawczych, zdrowych kości oraz włosów, paznokci i skóry.
  • Mięso z indyka jest źródłem witamin B3,B6i B12. Witamina Bprzyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego oraz do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. 

Mięso z indyka jest polecane w każdej formie: duszone, gotowane, pieczone, smażone, grillowane, serwowane na gorąco, na zimno, ostro czy słodko. Indyk to mięso, które chwalą kucharze z całego świata. Jest soczyste i miękkie – i do tego szybkie w przygotowaniu! 

Zdradzimy Ci kilka sekretów, dzięki którym każda potrawa z indyka będzie doskonała. Jak przygotować indyka, aby jego smak i aromat zaskoczył wszystkich?

  • Indyk idealnie łączy się z przyprawami, np. rozmarynem, papryką, jałowcem, tymiankiem, czosnkiem, majerankiem, itp.
  • Aby mięso było soczyste warto zamarynować je wcześniej (nawet na całą noc) w mieszance ulubionych przypraw, z odrobiną masła lub oliwy.
  • Soczystość mięsa zapewni krojenie go w cienkie plastry i smażenie na mocno rozgrzanej patelni lub ruszcie. Mięso z indyka wymaga krótkiej obróbki termicznej w wysokiej temperaturze – uważaj jednak, aby nie przesuszyć mięsa.
  • Mielone mięso z indyka świetnie nadaje się na kotlety, klopsiki czy pulpety.
  • Indyk lubi słodkie dodatki – doskonale smakuje z żurawiną, borówkami, konfiturami lub pieczonymi jabłkami. Łączy się również z niestandardowymi kombinacjami, np. czekoladą, z chili czy dressingiem limonkowo-tymiankowym.
  • Wiele potraw z indyka świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Pierś z indyka może być przygotowana na obiad lub po upieczeniu i schłodzeniu wykorzystana jako wędlina na kanapki.

                                                                                                                             Smacznego

  • xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx