Porady kulinarne dotyczące mięs, wędlin

Pytania i odpowiedzi dotyczące  przygotowywania, spożywania i sposobów przechowywania  mięsa  i wędlin.

 

Podpowiedzi dla mniej doświadczonych kucharzy.

JAKIE MIĘSO MOGĘ PODAWAĆ MOJEMU MAŁEMU SYNKOWI /CÓRECZCE?

Polecamy przede wszystkim mięso z młodych zwierząt czyli: królika, cielęcinę i jagnięcinę. 

Zaczynamy od wprowadzenia mięsa z królika . 

Małe dzieci można również karmić drobiem ale  tym hodowanym w otwartych zagrodach i karmionym naturalnym ziarnem ( nie polecamy podawania maluchom kurczaka z hodowli przemysłowej) 

Mięsko dla malucha gotujemy, dodajemy marchewkę troszkę pietruszki, selera.

 Po ugotowaniu, mięsko wyciągamy z rosołku,  obieramy z kości ( absolutnie nie może pozostać najmniejszy kawałek kości!) następnie miksujemy i dodajemy do rosołku wszystko miksując. Oczywiście najlepiej warzywa od rolnika, swojskie…

Po kilku miesiącach picia samego mleka, taka zupka bardzo maluszkowi smakuje. 

Pediatrzy zalecają podawanie mięsa dzieciom od 6-go miesiąca życia.

 W tym momencie w organizmie dziecka wyczerpują się zapasy żelaza jeszcze z okresu płodowego. 

 Mięso jest najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, białka oraz dostarcza organizmowi witaminy B12, innych witamin z grupy B, witamin A i E oraz składników mineralnych.

 

 Z JAKIEGO MIĘSA PRZYRZĄDZIĆ NAJLEPSZY ROSÓŁ?

A) Najlepszy rosół to swojska kura lub kogut z kawałkiem wołowiny z kością i kawałkiem kaczki.

Doprawiony lubczykiem z działki, gotować na małym ogniu minimum 2  godziny.  Pyszny…


  B) Rosół z mięsa wołowego z kością  czyli np. pręgi i szpondra lub antrykotu z kością i do  

       tego skrzydło indyka i kawałek kaczki.

 

 JAKIE MIĘSO LUB WĘDLINY SĄ ODPOWIEDNIE DLA OSÓB NA DIECIE?

To oczywiście zależy od rodzaju diety, ale generalnie za dietetyczne uważa się mięsa o niskiej zawartości tłuszczów – szczególnie tych nasyconych. 

Dlatego będąc nie diecie najlepiej spożywać cielęcinę, indyka , jagnięcinę, kurczaka.

 Można pomyśleć także o chudej wołowinie, natomiast raczej należy zrezygnować z wieprzowiny.

 

JAK DŁUGO MOGĘ PRZECHOWYWAĆ MIĘSO W LODÓWCE?

Mięso w lodówce warto zapakować w pergamin!

  • wołowina 3-4 dni
  • wieprzowina 2-3 dni
  • cielęcina 2-3 dni
  • jagnięcina / baranina 2-3 dni
  • podroby 1-2 dni
  • gotowane potrawy z mięsa 2-3 dni
  • mięso z kością powinno być przygotowane w ciągu 24 godzin

Świeże mięso zapakowane próżniowo można przechowywać w lodówce do ok. 5-7 dni, oprócz mięs z kością, gdzie trzeba 2 dni odjąć od tego terminu.


ILE CZASU MOGĘ PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE WĘDLINY?


Wędlin w lodówce nie powinno przechowywać się w opakowaniach bez dostępu powietrza (np. w folii).

Generalnie świeże wędliny powinno się przechowywać do trzech dni, a wędliny suche i podsuszane – do miesiąca.

Trzeba pamiętać, że wędliny w plastrach tracą świeżość szybciej, niż wędliny w kawałkach. 

Przy przechowywaniu mięsa i wędlin nie wolno zostawiać produktów w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie ich ochładzać czy zamrażać.

 

 JAK DŁUGO MOGĘ PRZECHOWYWAĆ ZAMROŻONE MIĘSO?

  • wieprzowina 4-6 m-cy
  • cielęcina 6-9 m-cy
  • jagnięcina 6 m-cy
  • drób 4-6 m-cy
  • podroby 3-4 m-ce
  • wołowina 6-9 m-cy

 
CO OZNACZA DOKŁADNIE 'BEJCOWANIE' LUB 'MARYNOWANIE'?

Marynowanie oznacza wstawienie mięsa do specjalnej zalewy zrobionej zazwyczaj z oliwy i przypraw: soli, pieprzu i przypraw do mięsa. Marynowanie powinno trwać:

  • wołowina - kilkanaście do kilkudziesięciu godzin
  • drób - kilka godzin
  • dziczyzna - kilkadziesiąt godzin
  • wieprzowina - kilkanaście godzin
  • cielęcina - 48 godzin

Marynowanie spełnia dodatkowo kilka funkcji:

  • powoduje szybkie dojrzewanie mięsa
  • mięso szybciej ulega zmiękczeniu podczas obróbki cieplnej
  • mięso staje się kruche, pulchne, soczyste, nabiera specyficznego smaku i zapachu.

 

JAKIE WINO DOBRAĆ DO JAKIEGO RODZAJU MIĘSA?

Generalna zasada mówi, że do białych mięs (drób, ryby) należy podawać białe wino, a do czerwonych (pozostałe) – czerwone.

Jednak zasady są po to aby je łamać, a w przypadku łączenia smaków takie eksperymenty bywają szczególnie interesujące i owocne.



Smacznego


W razie pytań , wątpliwości  zapraszamy do kontaktu. 

Odpowiemy, doradzimy, dobierzemy odpowiedni, potrzebny gatunek mięsa, wędliny. 

 

Zapraszamy