Porady kulinarne dotyczące mięs, wędlin
Pytania i odpowiedzi dotyczące przygotowywania, spożywania i sposobów przechowywania mięsa i wędlin.
Podpowiedzi dla mniej doświadczonych kucharzy.
JAKIE MIĘSO MOGĘ PODAWAĆ MOJEMU MAŁEMU SYNKOWI /CÓRECZCE?
Polecamy przede wszystkim mięso z młodych zwierząt czyli: królika, cielęcinę i jagnięcinę.
Zaczynamy od wprowadzenia mięsa z królika .
Małe dzieci można również karmić drobiem ale tym hodowanym w otwartych zagrodach i karmionym naturalnym ziarnem ( nie polecamy podawania maluchom kurczaka z hodowli przemysłowej)
Mięsko dla malucha gotujemy, dodajemy marchewkę troszkę pietruszki, selera.
Po ugotowaniu, mięsko wyciągamy z rosołku, obieramy z kości ( absolutnie nie może pozostać najmniejszy kawałek kości!) następnie miksujemy i dodajemy do rosołku wszystko miksując. Oczywiście najlepiej warzywa od rolnika, swojskie…
Po kilku miesiącach picia samego mleka, taka zupka bardzo maluszkowi smakuje.
Pediatrzy zalecają podawanie mięsa dzieciom od 6-go miesiąca życia.
W tym momencie w organizmie dziecka wyczerpują się zapasy żelaza jeszcze z okresu płodowego.
Mięso jest najlepszym źródłem dobrze przyswajalnego żelaza, białka oraz dostarcza organizmowi witaminy B12, innych witamin z grupy B, witamin A i E oraz składników mineralnych.
Z JAKIEGO MIĘSA PRZYRZĄDZIĆ NAJLEPSZY ROSÓŁ?
A) Najlepszy rosół to swojska kura lub kogut z kawałkiem wołowiny z kością i kawałkiem kaczki.
Doprawiony lubczykiem z działki, gotować na małym ogniu minimum 2 godziny. Pyszny…
B) Rosół z mięsa wołowego z kością czyli np. pręgi i szpondra lub antrykotu z kością i do
tego skrzydło indyka i kawałek kaczki.
JAKIE MIĘSO LUB WĘDLINY SĄ ODPOWIEDNIE DLA OSÓB NA DIECIE?
To oczywiście zależy od rodzaju diety, ale generalnie za dietetyczne uważa się mięsa o niskiej zawartości tłuszczów – szczególnie tych nasyconych.
Dlatego będąc nie diecie najlepiej spożywać cielęcinę, indyka , jagnięcinę, kurczaka.
Można pomyśleć także o chudej wołowinie, natomiast raczej należy zrezygnować z wieprzowiny.
JAK DŁUGO MOGĘ PRZECHOWYWAĆ MIĘSO W LODÓWCE?
Mięso w lodówce warto zapakować w pergamin!
- wołowina 3-4 dni
- wieprzowina 2-3 dni
- cielęcina 2-3 dni
- jagnięcina / baranina 2-3 dni
- podroby 1-2 dni
- gotowane potrawy z mięsa 2-3 dni
- mięso z kością powinno być przygotowane w ciągu 24 godzin
Świeże mięso zapakowane próżniowo można przechowywać w lodówce do ok. 5-7 dni, oprócz mięs z kością, gdzie trzeba 2 dni odjąć od tego terminu.
ILE CZASU MOGĘ PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE WĘDLINY?
Wędlin w lodówce nie powinno przechowywać się w opakowaniach bez dostępu powietrza (np. w folii).
Generalnie świeże wędliny powinno się przechowywać do trzech dni, a wędliny suche i podsuszane – do miesiąca.
Trzeba pamiętać, że wędliny w plastrach tracą świeżość szybciej, niż wędliny w kawałkach.
Przy przechowywaniu mięsa i wędlin nie wolno zostawiać produktów w temperaturze pokojowej, a następnie ponownie ich ochładzać czy zamrażać.
JAK DŁUGO MOGĘ PRZECHOWYWAĆ ZAMROŻONE MIĘSO?
- wieprzowina 4-6 m-cy
- cielęcina 6-9 m-cy
- jagnięcina 6 m-cy
- drób 4-6 m-cy
- podroby 3-4 m-ce
- wołowina 6-9 m-cy
CO OZNACZA DOKŁADNIE 'BEJCOWANIE' LUB 'MARYNOWANIE'?
Marynowanie oznacza wstawienie mięsa do specjalnej zalewy zrobionej zazwyczaj z oliwy i przypraw: soli, pieprzu i przypraw do mięsa. Marynowanie powinno trwać:
- wołowina - kilkanaście do kilkudziesięciu godzin
- drób - kilka godzin
- dziczyzna - kilkadziesiąt godzin
- wieprzowina - kilkanaście godzin
- cielęcina - 48 godzin
Marynowanie spełnia dodatkowo kilka funkcji:
- powoduje szybkie dojrzewanie mięsa
- mięso szybciej ulega zmiękczeniu podczas obróbki cieplnej
- mięso staje się kruche, pulchne, soczyste, nabiera specyficznego smaku i zapachu.
JAKIE WINO DOBRAĆ DO JAKIEGO RODZAJU MIĘSA?
Generalna zasada mówi, że do białych mięs (drób, ryby) należy podawać białe wino, a do czerwonych (pozostałe) – czerwone.
Jednak zasady są po to aby je łamać, a w przypadku łączenia smaków takie eksperymenty bywają szczególnie interesujące i owocne.
Smacznego
W razie pytań , wątpliwości zapraszamy do kontaktu.
Odpowiemy, doradzimy, dobierzemy odpowiedni, potrzebny gatunek mięsa, wędliny.
Zapraszamy